برآورد زمان مطالعه: 10 دقیقه
رژیم غذایی برای بیماران قلبی عروقی
تغذیه و رژیم غذایی برای بیماران قلبی و عروقی نقش مهمی در شیوع و پیشگیری از بیماری دارد. رژیم غذایی یک مؤلفه کلیدی و مهم بوده که میتواند تأثیر عواملی که باعث ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی میشوند را تغییر دهد. مقایسه بین یک رژیم غذایی که شامل مقادیر کمچربیهای اشباع بوده و مقادیر فراوان میوه و سبزی تازه در آن مورد استفاده قرار میگیرد با رژیم غذایی یک فرد که در دنیای پیشرفته زندگی میکند نشان میدهد که خطرات احتمالی بروز بیماریهای قلبی و عروقی در این افراد تا 73 درصد کاهش مییابد.
با این که شما میدانید که برخی از غذاها احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد اما تغییر در رژیم غذایی در اغلب اوقات دشوار است. زمانی که شما بدانید که چه غذاهایی را باید بخورید یا خوردن چه نوع غذاهایی را محدود کنید شما از یک رژیم غذایی سالم و مناسب برای قلب پیروی خواهید کرد. متخصصین کلینیک تغذیه و رژیم درمانی دکتر ابوالحسنی با هدف کاهش عوارض و کنترل انواع بیماریهای قلبی عروقی بدون دارو و با تغذیه، پس از بررسی دقیق وضعیت بیمار رژیم غذایی مناسب را ارائه خواهند داد تا روند درمانی به بهترین شکل هدایت گردد. برای آگاهی بیشتر میتوانید با شمارههای 02122779006 و 02122581002 تماس حاصل نمایید.
جدول محتوا
نکات تغذیهای برای بیماران قلبی عروقی
رژیم غذایی برای بیماران قلبی عروقی
برخی از دستورالعملهایی که متخصص برای تغذیه بیماران قلبی توصیه میکند عبارتند از:
حجم غذای خود را کنترل کنید
این که چقدر غذا میخورید با همان اندازه که باید بدانید که چه چیزی میخورید اهمیت دارد. پر کردن بیش از حد بشقاب و خوردن تا زمانی که احساس پری کنید باعث میشود که مقادیر زیادی کالری دریافت کنید. از بشقابها یا کاسههای کوچک استفاده کنید تا بتوانید مقدار غذایی را که میخورید کنترل کنید. غذاهای کمکالری، غذاهای مغذی مانند میوهها و سبزیجات را بیشتر خورده و از غذاهای پرکالری و غذاهای شور مانند غذاهای آماده فراوریشده و تصفیهشده کمتر میل کنید. با این روش میتوانید رژیم غذایی مناسب برای سلامت قلب داشته و دور کمر خود را هم حفظ کنید.
میوه و سبزیجات بیشتری بخورید
این منابع مهمی از ویتامینها و مواد معدنی هستند. میوهها و سبزیجات کمکالری بوده و سرشار از فیبر هستند. میوهها و سبزیجات حاوی موادی هستند که در گیاهان یافت شده و برای بهبود بیماریهای قلبی و عروقی مناسب هستند.
میوهها و سبزیجاتی که باید انتخاب کنید | میوه و سبزیجاتی را که نباید استفاده کنید | ||||||||||||
|
|
غلات کامل مناسب برای رژیم غذایی بیماران قلبی و عروقی
غلات کامل منابع بسیار خوبی از فیبر و مواد مغذی دیگر هستند که نقش مهمی در تنظیم فشار خون و سلامت قلب دارند. شما میتوانید در یک رژیم غذایی مناسب برای بیماریهای قلبی از مقادیر بیشتری غلات کامل استفاده کنید و به راحتی میتوانید غلات سبوسدار را جایگزینی غلات تصفیهشده کنید یا برخی از غلات جدید مانند فارو، کوینولا یا جو را امتحان کنید.
محصولات غلهای که میتوانید انتخاب کنید | محصولات غلهای که باید از آنها اجتناب کرده یا مصرف آنها را محدود نمایید | ||||||||||||
|
|
مصرف چربیهای ناسالم را محدود کنید
چربیهای اشباعشده و چربیهای ترانس را برای کاهش کلسترول خون خود کاهش دهید تا احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کرونری در شما کاهش یابد. بالا بودن سطح کلسترول خون میتواند باعث تجمع پلاکها در عروق شود که به آنها آتروسکلروسیس گفته میشود و احتمال حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهد.
چربی های ترانس و اشباع شده
نوع چربی | توصیهها | ||||||||||||
چربی اشباع | کمتر از 7 درصد کالری روزانه یا کمتر از 14 گرم چربی اشباعشده باید در یک رژیم غذایی 200 کالری در روز مصر شود | ||||||||||||
چربی ترانس | کمتر از 1 در صد از کل کالری مصرفی روزانه یا کمتر از 2 گرم چربی ترانس در یک رژیم روزانه 2000 کالری باید مصرف شود |
بهترین روش برای کاهش مصرف چربیهای ترانس یا چربیهای اشباعشده در رژیم غذایی روزانه، محدود کردن استفاده از روغنهای جامد مانند کره، مارگارین و روغنهای تردکننده شیرینی در هنگام آشپزی و مصرف غذا است. شما همچنین میتوانید مقادیر چربیهای اشباعشده را در رژیم غذایی با کاهش چربی مصرفی در غذاها یا انتخاب گوشتهای بدون چربی که کمتر از 10 درصد چربی دارند کاهش دهید.
زمانی که شما از چربی استفاده میکنید، چربیهای غیراشباع مانند روغن زیتون یا روغن کونولا را انتخاب کنید. روغنهای غیراشباع ترکیبی در برخی از ماهیها، آواکادو، مغزیجات و دانهها یافت میشوند و انتخابهای مناسبی برای رژیمهای مناسب برای قلب هستند. وقتی که به جای چربیهای اشباع از چربیهای اشباعنشده استفاده میکنید کلسترول خون شما پایین میآید اما حفظ تعادل مهم است. همه انواع چربیها کالری زیادی دارند.
چربیهای قابل انتخاب | چربیهایی که باید مصرف آنها محدود شود | ||||||||||||
|
|
منابع کمچرب برای رژیم غذایی قلبی عروقی
گوشت بدون چربی، مرغ و ماهی، محصولات لبنی کمچرب و تخممرغ برخی از بهترین منابع پروتئینی هستند اما دقت کنید که گزینههای کمچرب مانند شیر کمچرب بهتر از شیر کامل و مرغ بدون پوست بهتر از مرغ سرخکرده است. ماهی یکی دیگر از گزینههای خوب گوشتی است. برخی از انواع ماهیها سرشار از اسیدهای امگا 3 بوده که تری گلیسیرید خون که یکی دیگر از چربیهای موجود در خون است را کاهش میدهد.
حبوبات (لوبیا، نخودفرنگی و عدس) نیز منابع خوب پروتئینی بوده که چربی کمی داشته و کلسترول ندارند و به همین دلیل گزینههای خوبی به جای گوشت هستند. جایگزین کردن پروتئینهای گیاهی به جای پروتئینهای حیوانی برای مثال سویا یا لوبیا در همبرگر میتواند چربی و کلسترول دریافتی بدن را کاهش دهد.
یک راه ساده برای مصرف چربیهای سالم (و فیبر) در رژیمهای غذایی، مصرف بذر کتان زمینی است. بذر کتان دانههای قهوهای هستند که فیبر و اسیدهای امگا 3 بالایی دارند. مطالعات نشان میدهد که دانه کتان باعث کاهش سطح کلسترول خون در برخی از افراد میشود. شما میتوانید دانههای کتان را در قهوه خردکن له کرده و یک قاشق چایخوری از آن را در ماست، سس سیب یا حبوبات گرم ریخته و میل کنید.
پروتئینهایی که باید انتخاب کنید | پروتئینهایی که باید مصرف آنها را محدود کرده یا از مصرف آنها اجتناب کرد | ||||||||||||
|
|
مقدار مصرف نمک در غذا را کاهش دهید
مصرف زیاد نمک میتواند باعث افزایش فشار خون شود که احتمال ابتلا به بیماریهای قلب عروقی را افزایش میدهد. کاهش مصرف سدیم یک قسمت مهم در رژیمهای غذایی مناسب قلب است.
- افراد بزرگسال و سالم نباید بیش از 2300 میلیگرم سدیم در روز مصرف کنند (حدود یک قاشق چایخوری نمک)
- افراد بالای 51 سال و افراد مبتلا به فشار خون بالا و دیابت یا افرادی که بیماریهای مزمن کلیوی دارند نباید بیش از 1500 میلیگرم سدیم در روز مصرف کنند.
با این که کاهش استفاده از نمک در هنگام پخت غذا یا در هنگام خوردن غذا اولین گام در کاهش مصرف نمک است اما در غذاهای کنسرو شده یا غذاهای فراوریشده مانند سوپ و غذاهای فریز شده مقادیر زیادی نمک وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. خوردن غذای تازه و پختن سوپ و غذا در منزل میتواند مقدار نمک مصرفی را کاهش دهد.
چیزهای کمنمک که باید انتخاب کنید | چیزهای پرنمک که باید از مصرف آنها اجتناب کرد | ||||||||||||
|
|
به کمک متخصص تغذیه شروع کنید
به کمک متخصص تغذیه شما میتوانید غذاهایی که برای سلامت قلب مفید هستند را در رژیم غذایی خود گنجانده و مصرف بقیه غذاها را محدود کنید. از همین امروز برنامه خود را اجرایی کنید. متخصصین تغذیه به شما کمک میکنند تا رژیم غذایی روزانه خود را متناسب با لیست فوقالذکر تهیه کنید. ممکن است آنها به شما توصیه کنند که چه غذاهایی را برای هر وعده غذایی یا برای میان وعدهها انتخاب کنید، بر مصرف سبزیجات، میوهها و غلات کامل تکیه داشته و از منابع پروتئینی گیاهی و چربیهای سالم استفاده کرده و مصرف غذاهای پرنمک و شور را محدود کنید. به حجم غذایی که میخورید و تنوع غذایی خود نیز توجه کنید.