برآورد زمان مطالعه: 4 دقیقه
شما زمانی که مبتلا به بیماری نارسایی کلیه (CKD) هستید، نیاز به برنامهی غذایی سازگار با کلیه دارید. دقت در آنچه که میخورید و مینوشید به سالمتر ماندتان کمک میکند. اطلاعات بیان شده در اینجا باید به عنوان یک راهنمای اولیه مورد استفاده قرار گیرد. هر شخصی با دیگری متفاوت است و نیازهای تغذیهای متفاوتی دارد. ما در اینجا به نکاتی در مورد تغذیه بیماران کلیوی اشاره می کنیم.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
اصول رژیم غذایی بیماران کلیوی
یکی از وظایف اصلی کلیهها این است که از طریق ادرار کردن از شر مواد زائد و مایعات اضافی از بدن خلاص شوند. همچنین آنها:
- مواد معدنی بدن مانند نمک و پتاسیم را در حالت تعادل قرار میدهند.
- مایعات بدن را در حالت تعادل قرار نگه میدارند.
- هورمونهایی را میسازند که بر نحوه عملکرد سایر اندامها تأثیر میگذارد
یک رژیم غذایی مناسب برای بیمارن کلیوی روشی برای غذا خوردن است که به محافظت از آن شما در برابر آسیب بیشتر کمک میکند. شما باید برخی از غذاها و مایعات را محدود کنید تا مایعات و مواد معدنی دیگر مانند الکترولیتها در بدن انباشته نشوند. در عین حال، باید اطمینان حاصل کنید که تعادل مناسبی از پروتئین، کالری، ویتامینها و مواد معدنی را دریافت میکنید.
اگر در مراحل اولیه نارسایی کلیه CKD هستید، محدودیتهای کمی در مورد آنچه میتوانید بخورید، وجود دارد. اما همانطور که بیماری شما بدتر می شود، باید مراقب آنچه که میخورید باشید و نکات تغذیه بیماران کلیوی را رعایت کنید. پزشک به شما پیشنهاد میکند که به یک متخصص تغذیه برای انتخاب غذاهایی که برای کلیه های شما ساده و مفید هستند، مراجعه کنید. پزشکان برای رژیم غذایی بیماران کلیوی توصیه میکنند:
- سدیم را قطع کنید.
- مصرف فسفر و کلسیم را محدود کنید.
- مصرف پتاسیم را کاهش دهید.
- استفاده از DASH – رژیم غذایی بیماران کلیوی.
سدیم را قطع کنید
این ماده معدنی به طور طبیعی در بسیاری از غذاها وجود دارد. بیشتر در نمک خوراکی رایج است.
سدیم بر فشار خون شما اثر می گذارد. همچنین به حفظ تعادل آب در بدن کمک میکند. کلیههای سالم سطح سدیم را کنترل میکنند. اما اگر به بیماری مزمن کلیه مبتلا هستید، سدیم و مایعات اضافی در بدن شما تجمع مییابد. این میتواند باعث تعدادی از مشکلات مانند تورم قوزک پا، فشار خون بالا، تنگی نفس و تجمع مایع در اطراف قلب و ریه شود. شما باید کمتر از ۲ گرم سدیم در رژیم غذایی روزانه خود داشته باشید.
برای کاهش سدیم در رژیم غذایی خود این مراحل ساده را انجام دهید
- از خوردن نمک سفره و چاشنیهای پر سدیم (سس سویا، نمک دریا، نمک سیر و غیره) اجتناب کنید.
- غذاهای خانگی بخورید، بیشتر فست فودها حاوی سدیم بالایی هستند.
- به جای نمک، ادویهها و سبزیهای جدید را امتحان کنید.
- حتی الامکان از غذاهای بسته بندی شده دوری کنید، زیرا آنها درای مقادیر زیادی از سدیم هستند.
- هنگام خرید برچسبها را بخوانید و غذاهای کم سدیم انتخاب کنید.
- غذاهای کنسرو شده (سبزیجات، لوبیا، گوشت و ماهی) را قبل از سرو با آب بشویید.