برآورد زمان مطالعه: 10 دقیقه
امروزه با بهرهگیری به موقع و زودهنگام از روشهای شیمی درمانی و تغذیه درمانی به صورت همزمان، میتوان جان انسان مبتلا به سرطان را نجات داد. نتایج تحقیقات نشان داده است که با داشتن یک زندگی سالم و رعایت اصول رژیم غذایی سالم میتوان از وقوع 30 تا 70 درصد از تمامی انواع سرطانها پیشگیری نمود. راهکارهای عملی مانند خوردن غذاهای سالم، آب میوهها و سبزیجات، غذاهای پروبیوتیک، مکملهای تقویت کننده سیستم ایمنی بدن و نیز اجتناب از استرس و نگرانیهای بیمورد و انجام امورات مذهبی و فردی میتواند احساس درونی شما از خودتان را تقویت کرده و امیدواری شما برای غلبه بر بیماری سرطان را تا حد زیادی افزایش دهد. به این ترتیب شما توانستهاید بخش زیادی از مسیر بهبودی خود را طی کنید.
اگر در حال حاضر مشغول مبارزه با این بیماری هستید، عوامل مربوط به سبک زندگی از جمله انواع رژیم غذایی، میتواند تأثیرات چشمگیری در کمک به شما جهت مقابله با سرطان داشته باشد. بعضی از غذاها در عمل خطر بروز سرطان را افزایش میدهند. در حالی که بعضی دیگر از غذاها از بدن شما حمایت کرده و سیستم ایمنی شما را تقویت میکنند. پس شما میتوانید با انتخاب آگاهانه و هوشمندانهی غذاها، سلامت خود را حفظ کنید. حال عمومی بهتری داشته باشید و تواناییهای خود برای مبارزه با سرطان و بیماریهای دیگر و یا پیشگیری از آنها را افزایش دهید. متخصصین ما در کلینیک تغذیه و رژیم درمانی دکتر ابوالحسنی با بررسی دقیق وضعیت شما بهترین رژیم غذایی ضد سرطان را به شما معرفی خواهند کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شمارههای 02122779006 و 02122581002 تماس حاصل نمایید.
آنچه در این مقاله درباره سرطان میخوانید:
جدول محتوا
رابطه بین سرطان و رژیم غذایی
مسلماً همه امراض و بیماریها به راحتی قابل پیشگیری نیستند. با این وجود شما میتوانید بیش از آنکه تصور میکنید بر سلامتی خودتان کنترل داشته باشید. محققان ثابت کردهاند که درصد بالایی از مرگهای ناشی از سرطان مستقیماً با رفتارهای انتخابی در سبک زندگی از قبیل سیگار کشیدن، مصرف الکل، بیتحرکی و رژیم غذایی ناسالم ارتباط دارد. بنابراین ترک سیگار، محدود کردن مصرف الکل، حفظ وزن بدن در حد سالم و ورزش کردن به طور منظم، بهترین راهکارها برای شروع فرایند پیشگیری از سرطان هستند. اما برای مراقبت بیشتر از سلامتی خود باید هر چه بیشتر مراقب تغذیه و عادات تغذیهای خود باشد.
آن چیزهایی که شما میخورید و نمیخورید تأثیر بسیار زیادی بر سلامتی شما از جمله بر خطر ابتلای شما به سرطان دارد. شما ممکن است بدون آنکه خودتان بدانید ناآگاهانه غذاهای زیادی را بخورید که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. و از طرف دیگر نسبت به مصرف غذاهایی که به محافظت شما از سرطان کمک میکنند، بیتوجه باشید. برای مثال مصرف هر روزه غذاهای گوشتی فرآوری شده باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان کلورکتال میشود. در حالی که مصرف غذاهای حاوی سویا میتواند خطر ابتلای شما به سرطان سینه را کاهش دهد. و مصرف بیشتر میوهها و سبزیجات میتواند خطر انواع متعددی از سرطانهای شایع را کاهش دهد.
بنابراین شما با ایجاد تغییرات کوچکی در عادات، رفتارها و رژیم غذایی خود میتوانید خطر بروز سرطان را کمتر کنید. و یا در صورتی که قبلاً به سرطان دچار شدهاید، با داشتن یک رژیم غذایی سالم و مقوی میتوانید در طول دوران مبارزه با این بیماری، قوت و سلامتی بیشتری داشته باشید.
بهترین مواد غذایی ضد سرطان
سیر
نتایج چندین مطالعه گسترده نشان داده است که افرادی که سیر بیشتری میخورند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطانهای هستند. ترکیبات موجود در پیازهای تندمزه از جمله در سیر، میتواند از فعالیت مواد سرطانزا در بدن شما جلوگیری کند. و یا مانع از تکثیر سلولهای سرطانی شود. متخصصین به درستی نمیدانند که برای جلوگیری از سرطان چه مقدار سیر باید بخورید، اما مصرف یک حبه سیر در روز میتواند مفید باشد.
انواع توتها
این میوه ها به قدری لذتبخش و خوشمزهاند که به راحتی نمیتوان از خوردن آنها صرف نظر کرد. اما در عین حال این میوههای آبدار یکی از بهترین غذاها برای مبارزه با سرطان به شمار میروند. توتها حاوی آنتیاکسیدانهای قدرتمند خاصی هستند. میتوانند فرایندی که منجر به تولید رادیکالهای آزاد سرطانزا و مخرب برای سلولها میشود را متوقف کنند. ترکیبات موجود در توتها همچنین میتوانند از رشد یا گسترش سرطان جلوگیری کنند.
گوجهفرنگی
محققین در مطالعات متعددی دریافتهاند که گوجهفرنگی به پیشگیری از سرطان پروستات در مردان کمک میکند. این میوههای قرمز و آبدار میتوانند از DNA موجود در سلولهای شما در برابر آسیبهایی که باعث بروز سرطان میشود، محافظت کنند. گوجه فرنگی حاوی مقادیر بالایی از یک آنتیاکسیدان بسیار مفید به نام لیکوپن میباشد. بدن شما لیکوپن را از غذاهای حاوی گوجهفرنگی فرآوری شده مانند سس، بهتر جذب میکند. ترکیب ماکارونی تهیه شده از گندم کامل با سس مارینارا میتواند یک غذای خیلی خوشمزه باشد. و در عین حال، در کاهش خطر سرطان خیلی مؤثر باشد.
کلمها
کلمها شامل بروکلی، کلم معمولی و گل کلم میتوانند در پیشگیری از ابتلای شما به سرطان بسیار مفید باشند. ترکیبات موجود در این دسته از سبزیجات میتواند از شما در برابر رادیکالهای آزادی که به DNA سلولهای شما آسیب میرسانند، محافظت کنند. همچنین این ترکیبات میتوانند از شما در برابر مواد شیمیایی سرطانزا محافظت کنند. و رشد تومورهای سرطانی را کند و روند مرگ سلولهای سرطانی را تسریع کنند. پس کلمها هم میتوانند یک جزء سالم و خوشمزه از رژیم غذایی ضد سرطان شما باشند.
چای سبز
حاوی آنتیاکسیدانهایی به نام کاتچین است که از راههای مختلفی از جمله ممانعت از آسیبدیدگی سلولها از رادیکالهای آزاد، به پیشگیری از سرطان کمک میکند. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که کاتچین موجود در چای میتواند اندازه تومورهای سرطانی را کوچکتر کند و سرعت رشد سلولهای سرطانی را کاهش دهد. کاتچین هم در چای سبز و هم در چای سیاه وجود دارد، اما مقدار این آنتیاکسیدان در چای سبز بیشتر است. بنابراین بهتر است روزی یک فنجان یا بیشتر چای سبز را در رژیم غذایی ضد سرطان خود بگنجانید.
غلات کامل (سبوسدار)
غلات کامل یا سبوسدار حاوی ترکیبات مفید بسیار زیادی از جمله فیبر و آنتیاکسیدانها هستند که در کاهش ریسک ابتلا به سرطان تأثیر دارند. مصرف مقدار بیشتری از غلات کامل میتواند خطر وقوع سرطان کلورکتال را کاهش دهد. بنابراین غلات کامل را باید جزء مهمترین غذاهای ضد سرطان طبقهبندی کرد.
زردچوبه
جزء اصلی از ترکیب ادویه کاری (Curries) هندی محسوب میشود. زردچوبه حاوی ترکیبی به نام کورکومین (با کومین اشتباه نشود) است که برای کاهش خطر بروز سرطان مفید است. کورکومین در تحقیقات آزمایشگاهی توانسته است مانع از پیشرفت بعضی از انواع سلولهای سرطانی شود. و سرعت گسترش سرطان را کاهش بدهد یا اندازه تومورهای سرطانی در بعضی از حیوانات را کوچکتر کند. زردچوبه به راحتی در فروشگاههای مواد غذایی در دسترس شما قرار دارد و میتوانید از آن در انواع غذاهایی که طبخ میکنید استفاده کنید.
سبزیجات برگ سبز
سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و کاهو، منابع بسیار خوبی از آنتیاکسیدانهای بتاکاروتن و لوتئین محسوب میشوند. این عناصر غذایی با ارزش را میتوانید در سبزیهایی پخته شده مانند کولارد سبز، خردل سبز و کلمپیچ هم پیدا کنید. محققان در بعضی از تحقیقات علمی دریافتهاند که مواد شیمیایی موجود در این غذاها میتوانند رشد بعضی از انواع سلولهای سرطانی را محدود کنند.
انگورها
پوست انگور قرمز یک منبع بسیار غنی از یک آنتیاکسیدان به نام رسوراترول است. این آنتیاکسیدان در آب انگور و شراب قرمز هم وجود دارد. رسوراترول میتواند در جلوگیری از شروع و گسترش سرطان مفید باشد.
لوبیاها
بسیاری از میوهها و سبزیجات و سایر غذاهای گیاهی به عنوان منابع غنی از آنتیاکسیدان شناخته شدهاند، اما در این میان لوبیاها واقعاً مغفول واقع شدهاند. بعضی از لوبیاها از جمله لوبیا چیتی و لوبیا قرمز منابع بسیار غنی از آنتیاکسیدان هستند که باید به عنوان جزئی از هر رژیم غذایی ضد سرطان منظور شوند. علاوه بر آن لوبیاها حاوی فیبر هستند و مصرف غذاهای غنی از فیبر هم میتواند به کاهش خطر بروز سرطان کمک کند.
غذاهایی که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند
آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد یا تنش اکسیداتیو حاصل از التهاب در بدن، در عمل به عنوان عامل اصلی ایجاد کننده سرطان و نیز بیماریهای قلبی، دیابت، سندرم روده چکه کن و سایر بیماریهای خود ایمنی شناخته میشود.
غذاهایی که خطر بروز التهاب و سرطان را افزایش میدهند شامل موارد زیر است:
- قند
- روغنهای و کربوهیدرات های تصفیه شده
- محصولات لبنی سنتی و غیر بهداشتی
- گوشتهای قرمز که به صورت محلی یا بومی و بدون نظارت بهداشتی تولید شدهاند.